Kaz kuluçkası nasıl yapılır ?
Kazların üremesi ve suni olarak kuluçkası ile alakalı bilgi vermeden önce bu büyük cüsseli ve uysal kuşlar hakkında bazı bilgileri paylaşmak istedik. Kaz yetiştiriciliği son zamanlarda gelişmektedir. Ve ülkemizde ise bu kuşların üretimi en çok kars şehrinde yapılmaktadır. Ve kaz yetiştiriciliğinin başkenti olduğunu demek mümkündür. Ama neden kaz yetiştiriciliği bir anda bu kadar yaygın hale geldi ?
Kazlar hastalıklara karşı dayanıklı olan kanatlılar olmaktadırlar. Ve bu yüzden fazla ilaç kullanılmasına gerek olmamaktadır. Neticede bu kuşların eti ve yumurtası en organik protein kaynağı olarak insanların ilgisini çekmektedir.
Ve son yıllarda insanların organik besinlere yönelmesi nedeni ile bu sektörün gelişmesine neden olmaktadır. Diğer avantaj ise kaz etinin ihracatı ve ekonomi için faydası olmaktadır. Çünkü avrupa ve amerika en çok kaz eti tüketimine sahip olmaktadırlar.
Ama bir çiftçinin bu kuşların kuluçkası ve üretimi ile alakalı bazı önemli konuları bilmesi gerekmektedir. Çünkü kazların kuluçka koşulları diğer kuşlar ile farklı olmaktadır.
Ticari amaçlar için kaz üretimi kuluçka makinesi ile yapılmaktadır. Ve son zamanlarda üretilen kuluçka makineleri, ise akıllı çalışma özelliğine sahip olmaktadırlar. Kuluçka makinesi kullanarak kaz kuluçkası yapmayı öğrenmek için sizi yazının devamını okumaya davet ediyorum.
Kaz kuluçkası ve koşulları :
Kazlar herkesin bildiği gibi su kuşları olmaktadırlar. Ve su kuşlarının kuluçka koşulları diğer kanatlılar ile farklı olmaktadır. Bu kazlar için ise geçerli olmaktadır. Ve evcil veya yabani olması fark etmez.
Kaz yumurtası kabuğu diğer kuşlardan daha kalın ve sert olmaktadır. Ve bu yüzden kuluçka döneminde bazı işlemlerin yapılması gerekmektedir. Ve yüksek çıkım oranı elde etmek için önemli olmaktadır.
Yazının devamında bu işlemler ile ilgili detayları paylaşacağız, ama bu arada bir konuya değinmek isterim, kuluçka makinesi kullanan arkadaşların bazıları genel olarak kuluçka makinesi kalitesinden şikayet etmektedirler. Ve en çok kaz ve ördek kuluçkası için kullanılan makinelerde bu şikayetler gelmektedir.
Değerli dostlarım her makinenin kullanımı diğerleri ile farklı olmaktadır. Ve bu yüzden sadece kuluçka makinesi değil her hangi bir makine veya cihazı kullanmadan kullanım kılavuzunu okumanız gerekmektedir.
Örnek olarak apple ve nokia telefonları aynı özellikte üretilmiştir ? tabii ki hayır, ve bu yüzden androide alışan bir kullanıcı ilk kez apple kullandığı zaman, sorun yaşıyor ve alışana kadar zaman alacaktır.
Kuluçka makineleri için ise aynı kural geçerli olmaktadır. Ve eğer dünyanın en kaliteli ve pahalı kuluçka makinesine sahip olsanız bile nasıl kullanılacağını bilmeden çıkım almanız zor olmaktadır.
Bu yazıda ben genel olarak kullanıcıların maalesef dikkate almadığı ve önemli olduğu konuları renkli olarak paylaşacağım, ve kuluçka yapımında lütfen bu konulara dikkat ediniz.
Her şeyden önce bir adet kaz kuluçka makinesi temin temin etmek olmaktadır. Aslında kazlar için özel üretilen bir makine yok ama, bazı satıcılar, reklam amaçlı olarak bu kelimeyi kullanmaktadırlar. Bazı makinelerde sadece otomatik soğutma sistemi kullanılmaktadır.
Kaz kuluçkası, için yapılması gereken işlemlerden birisi sulama olmaktadır. Kuluçka dönemi boyunca kaz yumurtalarının dikkatli bir şekilde sulanması gerekmektedir. Ama bu sulama işlemi nasıl yapılır ve ne işe yarar ?
Kaz yumurtası sulama işlemi :
İlk başta söylediğimiz gibi kaz yumurtası kabuğu sert olmaktadır. Ve bu yüzden makine tarafından üretilen nem kabuğun kırılgan hale gelmesi için yeterli olmamaktadır. Ve bu yüzden gelişim dönemi boyunca en az her gün 2 kere fıskiye ile sulanması gerekmektedir.
Ama sulama için bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir :
Su oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Ve fazla soğuk veya sıcak olması yumurtalar için zararlı olmaktadır. (oda sıcaklığı 21-25 derece)
Kesinlikle ve kesinlikle musluk suyu kullanmayınız, çünkü su kireci ve mineralleri yumurta kabuğundaki hücrelerin kapanmasına neden olur. Ve civcivler yumurta içinde nefes alamazlar.
Suyun yumurtalar üzerine sprey edilmesi gerekmektedir. Ve unutmayınız yumurtaların ıslatılmaması gerekmektedir. Ve sadece hafif bir nem gibi yumurtaların üzerine püskürtülmesi gerekmektedir.
Tavsiyemiz bu iş için mineral siz saf su kullanmanız, tavsiye edilmektedir. Bazı kişiler, kaynatılmış su kullanılır, ama maalesef kaynatılmış suda ise mineraller vardır.
Eğer gürk olan bir dişi kazın davranışlarına dikkat ederseniz, her yemeğe kalktığı zaman ayakları ve göğüs tüylerini ıslatır ve yuvalarına yumurtaların üzerinde yatmak için geri dönerler. Sulama işlemi ise bu davranış için yapılmaktadır. Ve yumurtalarda hafifçe ısı şokuna neden olmaktadır.
Ördek ve kaz yumurtası için ısı şoku ve soğutma önemli olmaktadır. Ve bu yüzden kuluçka makinesi kullanırken bu işlemlerin yapılması gerekmektedir.
Kaz yumurtası soğutma işlemi :
Kaz yumurtası soğutma işlemi ise yumurtalara ısı şoku vermek için uygulanmaktadır. Kazların yuvalarını terketmesi (yem ve su içmek için) yumurtaların sıcaklığının düşmesine neden olmaktadır. Ve bu olay kaz yumurtaları ve civcivlerin gelişimi için gerekli olmaktadır.
Bu yüzden sulama yaparken otomatikman olarak soğutma ise gerçekleşmektedir. Ve burada dikkat edilmesi gereken konu oda sıcaklığı olmaktadır. Kuluçka makinesi kapısını açmadan, oda sıcaklığının en az 21 ve en yüksek 25 olması gerekmektedir. Bazı uzmanların tavsiyesi soğutma için oda sıcaklığının 30 derece olmasından yana olmaktadır.
Kaz kuluçkası farkı diğer yumurtalar ile farkı sadece bu iki işlem olmaktadır. Ve randımanda etkili olmaktadır. Bu yüzden eğer ilk kez kaz yumurtasından kuluçka yapmak isterseniz bu iki konuya dikkat etmeniz gerekmektedir.
Yumurtaların soğutma süresi 15 dakikadan fazla olmaması gerekmektedir. Ve sadece 25.gün soğutma süresinin uzatılması gerekmektedir. Son gün soğutma süresi 25 dakika olmas tavsiye edilmektedir.
Kaz kuluçkası için gereken ısı ve nem değerleri :
Gelişim dönemi için ısı değeri ilk hafta için 38.5 °C olması gerekmektedir. Ve ikinci haftadan bu sıcaklığın 37.7 °C olması gerekmektedir. 3.haftadan ise sıcaklığın 37.5 °C üzerinde ayarlanması ve çıkım dönemine kadar devam etmesi gerekir.
Sadece çıkım döneminde sıcaklığı 37.2 °C yapmanız gerekmektedir. Çünkü çıkım döneminde oluşan civcivlerin metabolizmasından dolayı vücutlarında sıcaklık artar, ve yumurta kabuğunu kırmaya çalışmaları nedeni ile yumurta içinde sıcaklık yükselir.
Gelişim dönemi nem oranı, %60 olmaktadır. Ve sadece çıkım döneminde nem değerinin %70 - 75 olması gerekmektedir. Ve civcivlerin yumurtadan çıkmalarını bekleyebilirsiniz.
Son Söz :
Kuluçka makinesi kullanımı kanatlı üretimi için önemli olmaktadır. Ve bu yüzden kullanımı ile alakalı yeterli bilginizin olması işinizde hızla ilerlediğini görebilirsiniz. Altın kuluçka firması kanatlıların üremesi ve kuluçka makinesi kullanımı ile alakalı detaylı bilgileri sizler ile paylaşarak daha başarılı olmanız için destek olmaya çalışmaktadır.
Yorumlar